Agricola on Uwe Rosenbergin kehittämä työläisasettelun klassikko, jossa pelaajat hallitsevat 1600-luvun maatiloja. Alussa maatilasi työläisperheessä on kaksi henkilöä. Tehtävänäsi on pistää heidät töyhin, jotta he hankkivat ruokaa, kasvattavat eläimiä, oppivat ammatin ja saavat perheenlisäystä aikaiseksi. Jos maatila menestyy, saat pisteitä pelin lopussa muun muassa ruuan- ja eläinten määrästä, talon kunnosta ja asukkaista.
Ai niin! Maatilan menestystä haittaa se, että pelaajien perheet eivät tule hyvin toimeen keskenään. Tämä tarkoittaa sitä, että et pysty asettamaan työläisiä samaan työmaahan kuin toinen pelaaja vuoron aikana. On lähes mahdotonta saada täydet pisteet jokaisesta resurssista tämän takia, joten on paras miettiä, mihin keskityt ja milloin. Koska saat miinuksia lopussa, ellei sinulla ole tarpeeksi jokaisesta resurssista, kanattaa kuitenkin kerätä niitä suhteellisen laajasti.
Julkaisijan kuvaus:
Agricolassa pelaajat pääsevät kokemaan, miten rankkaa maanviljelijän elämä oli 1600-luvulla. Pelin alussa pelaajilla on tyhjä piha, kahden huoneen puumökki ja kaksi perheenjäsentä tekemässä töitä. Pelin lopussa, toivottavasti, on iso perhe suuressa kivitalossa, piha täynnä eläinten laitumia ja viljavia peltoja. Pahimmassa tapauksessa nälkiintynyt perhe asuu yhä siinä puurötiskössä ja kerjää elääkseen…
”Papupeli” Bohnanzasta tutun Uwe Rosenbergin toinen viljelypeli on massiivinen läjä puukomponentteja ja kortteja. Pelin 120 korttia varmistavat, että vaihtelua riittää. Mukana on myös yksinkertaisempi, mutta silti varsin erinomainen perhepelimoodi, jossa kortteja ei käytetä ollenkaan. Tällöin peli sopii myös nuoremmille pelaajille. Agricola on myös oivallinen yksinpeli.
Resurssienhallintapelien ystäville tämä loppuvuoden 2007 kohutuin ja kehutuin lautapeli on erinomainen valinta. Agricola sopii itse asiassa varsin monenlaisille pelaajille: pelistä nauttivat optimointipelien ystävät, toisaalta Agricolassa on vahva teema ja hyvää rakentamisen tuntua.
Vain suoraa pelaajien välistä kamppailua kaipaaville peliä ei tarjoa ihan kaikkea, Agricolassa kilpailu toisten pelaajien kanssa on epäsuoraa ja pelaajat keskittyvät pääasiassa oman maatilansa rakenteluun; kilpaillen toki samoilla raaka-ainemarkkinoilla. Tämä peli vetoaa myös moneen vähemmänkin lautapelejä pelanneeseen, maatilan kehittäminen on yksinkertaisesti niin hauskaa puuhaa.